Depressie Venlo

Er wordt momenteel veel gesproken over de toenemende prevalentie van depressie en angst. Het wetenschappelijke bewijs is overtuigend: stress, verzadiging met sociale media en andere factoren maken het moeilijker dan ooit om kalm en emotioneel stabiel te blijven. Geliefden en vrienden kunnen steun en medeleven bieden, maar zij kunnen niet je therapeut of raadgever zijn. Je hebt professionele hulp nodig om de lagen van onderliggende oorzaken uit te pakken en een juiste diagnose te krijgen. Als u worstelt met depressie of een andere vorm van geestesziekte, bent u niet alleen. Maar uw situatie is ook uniek. Er is niet slechts één manier om door een depressie of een andere psychische aandoening heen te komen, en er zijn ook geen magische oplossingen. Veel mensen hebben in het verleden anderen geholpen hun gevoelens te begrijpen, maar wat ooit een ondersteunende relatie was, kan snel veranderen in een slecht uitgeruste persoon die iemand anders probeert te repareren zonder de juiste opleiding of hulpmiddelen om dat doel te bereiken. Daarom is het cruciaal om niet alleen je emotionele toestand frontaal aan te pakken, maar daarna ook goed voor jezelf te zorgen.

Wat is een depressie?

Depressie is een ziekte die wordt gekenmerkt door een aanhoudende lage stemming en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten die ten minste twee weken aanhoudt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft een depressieve episode als "een stemmingsstoornis, meestal aanwezig op een bepaald moment in het leven, gekenmerkt door een aanhoudend lage stemming en een verlies van interesse of plezier in dagelijkse activiteiten."

Er zijn vele oorzaken van depressie, waaronder genetica, levenservaringen en ziekte. Maar een belangrijke factor die in recent onderzoek naar voren is gekomen, is de aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën. Kinderen met een bepaalde genetische aanleg voor depressie vertoonden veranderingen in de samenstelling van hun darmbacteriën die in verband werden gebracht met verhoogde niveaus van ontstekingsmarkers, chemische stoffen die in verband worden gebracht met stress, en veranderingen in de hersenen die lijken op wat is waargenomen bij mensen met een depressie.

Hoe depressie te doorstaan (en wat nu te doen)

De sleutel om door een depressie heen te komen is in contact te blijven met je gevoelens, hulp te zoeken als je die nodig hebt en lief te zijn voor jezelf.

  • Blijf in contact met uw gevoelens – Als u depressief bent, kan het een uitdaging zijn om in contact te blijven met uw gevoelens. Je bent misschien gevoelloos of overgevoelig voor pijn, en je wilt misschien niets voelen. U kunt ook moeite hebben met het verwerken van intense gevoelens, zoals verdriet of angst, die bij een normaal deel van het leven horen, maar moeilijk zijn als u depressief bent. Wanneer u depressief bent, kan het nuttig zijn om te proberen in contact te blijven met uw gevoelens, zodat u steun kunt krijgen en betere manieren kunt vinden om ermee om te gaan. Dit kan betekenen dat u met een vertrouwde vriend of familielid praat, tijd voor uzelf neemt of een manier vindt om uw gevoelens te uiten die zinvol voor u is, zoals schrijven, schilderen of een dagboek bijhouden.

  • Zoek hulp als je die nodig hebt – Als je een depressieve episode hebt, moet je zo snel mogelijk behandeling zoeken. Behandeling kan in dit geval een kortdurende cursus betekenen, zoals psychotherapie of medicatie, of een combinatie van beide. Een depressieve episode kan moeilijk te herkennen zijn, en veel mensen zoeken pas behandeling als ze in een vergevorderd stadium van de ziekte zijn. Zoals deze hulp voor depressie in Venlo.

  • Wees lief voor jezelf – Het kan verleidelijk zijn om jezelf af te kraken omdat je een depressie hebt. Dit is vaak een teken dat je ziek bent en vriendelijkheid, ruimte en geduld nodig hebt. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen terwijl je beter wordt.